Membawang,  Tauldan

‘Tunggu Sahaja Hari Konvokesyen Berlangsung… ’- Boy Iman perli netizen isu PHD UM

OHBULAN!
ISU & KONTROVERSI APR, 6 2018

‘Tunggu Sahaja Hari Konvokesyen Berlangsung’- Boy Iman
22.9K
reads

Beberapa hari lepas Boy Iman telah memuat naik foto kad pelajar Universiti Malaya beserta kapsyen ‘sindiran’ di laman sosial media miliknya. Namun perkara itu telah dinafikan oleh pihak universiti sendiri dan mengesahkan bahawa tiada nama Noruliman A. Rahman didaftarkan.

Artikel berkaitan: ‘Kantoi Lagi!’ – Muat Naik Gambar Kad Pelajar, UM Nafi Boy Iman Calon Doktor Falsafah

Selepas isu itu jadi bahan bualan orang ramai, ini jawapan dari Boy Iman. Dia juga berasa hairan mengapa dirinya sering menjadi subjek kecaman.

‘Biarlah masa menentukan’- Boy Iman

Viral isu tersebut, Boy Iman telah dihubungi Utusan Online untuk mengulas lanjut mengenai kontroversi itu.

Saya rasa dah macam Raja Viral. Semua yang saya lakukan akan menjadi perbualan banyak pihak. Serba salah jadinya.

Biarlah masa menentukan. Tunggu sahaja hari konvokesyen berlangsung kelak.

Selain itu, pihak Universiti Malaya (UM) hari ini telah membuat semakan dan menafikan bahawa terdapat nama pelakon itu didaftarkan sebagai calon ijazah berkenaan.

Pihak UM ingin menarik perhatian berhubung status pendaftaran calon Doktor Falsafah Noruliman A. Rahman dalam bidang Pentadbiran Perniagaan (secara penyelidikan).

Selepas semakan dibuat, tiada pendaftaran atas nama individu ini sebagai calon Doktor Falsafah di UM.

Kes ini mula timbul apabila Boy Iman memuat naik foto memaparkan kad pelajar yang tercatat namanya beserta logo Universiti Malaya bersama tesis penyelidikan universiti itu.

Sedikit reda isu didakwa terlibat dengan penipuan rumah murah, Boy Iman kembali menjadi bualan di laman sosial apabila memuatnaik gambar kad pelajar Universiti Malaya dan mengatakan dia sudah mendaftar sebagai pelajar di universiti terkemuka itu.

Namun, kenyataan balas pihak universiti pada pagi Jumaat ternyata mengejutkan ramai pihak. Apa sebenarnya yang berlaku?

Buat mereka bergelar pakcik makcik bawang

 

Boy Iman memuatnaik gambar kad pelajar universiti itu pada 30 Mac lalu dengan kapsyen berbaur sindiran kepada mereka ‘bergelar pakcik makcik bawang’. Kad pelajarnya itu turut menyertakan keterangan tahap pengajiannya iaitu doktor falsafah dalam bidang pengurusan perniagaan.

Ini penjelasan Universiti Malaya

 

 

Pihak universiti itu kemudiannya menjelaskan status pendaftaran ahli perniagaan itu menerusi Twitternya. Menurut pengendali akaun itu, pihak UM mengesahkan tiada pendaftaran atas nama Norul Iman bin A Rahman sebagai calon Doktor Falsafah di universiti itu.

Reaksi netizen

 

Bersihkan nama UM

 

Sumber: Universiti of Malaya

Kredit:OhBulan

Sumber: Utusan Online

 

Leave a Reply