Membawang,  Tauldan

King Coco Buat Hal Lagi! Pegang Anjing Sambil Nyanyi Rap..Lihat Ulasan JAKIM..!

Sudah lama rasanya tak mendengar berita dari selebriti penuh kontroversi, King Coco selepas melahirkan cahaya mata sulungnya tahun lalu.

 

Hangat.com terlihat King Coco memuat naik gambar di Instagram beliau dengan mengusap seekor anjing, dengan kapsyen yang dipetik dari sebuah lagu Joe Flizzow, Sampai Jadi. Semestinya, ramai netizen akan mengkritik dirinya gara-gara memegang haiwan itu.

 

 

“Sampai jadi, hari hari bikin cam pertama kali. Coco buat lagi, selagi tak sah, sampai jadi” #jingjinganjing #merahbuatabammarah #meetmattsnewpet #straydogs #ilovedogs

 

Tapi malangnya, ruangan komen sudah ditutup. Usah bersedih Makcik-makcik Bawang..Boleh komen di tempat lain!

 

iNSTAGRAM ;

 

Sebenarnya isu memegang anjing serta menjadikan anjing sebagai haiwan peliharaan di kalangan selebriti tempatan sudah ditimbulkan sejak dahulu lagi malah sebilangan artis teruk dikecam peminat gara-gara membela serta memegang anjing yang tergolong sebagai najis berat atau mughallazah.

 

Persoalannya, adakah sudah pupus binatang lain kat dunia ini sehinggakan artis Islam kita terpaksa mengambil gambar bersama anjing untuk menunjukkan sifat kasih kasih sayang terhadap binatang? Fikir-fikirkan!

 

Jom Lihat Hukum sengaja pegang anjing :

 

Dan ini ulasan JAKIM:

Othman-Mustapha-pegang-anjing

Umat Islam di nagara ini diminta tidak menjadikan budaya baharu dengan memegang anjing dan mereka perlu bertaubat dengan perbuatan mereka itu.

 

Ketua Pengarah Jabatan Kemajuan Islam Malaysia (Jakim), Tan Sri Othman Mustapha berkata, perbuatan seumpama itu akan menimbulkan keresahan dalam kalangan umat Islam kerana ia bercanggah pegangan mazhab Syafie serta adat masyarakat Islam tempatan.

 

“Menurut mazhab Syafie, umat Islam dilarang menyentuh anjing secara sengaja kerana menajiskan diri mereka tanpa tujuan munasabah adalah haram di sisi Islam.

 

“Perbuatan sebegini dilihat seolah-olah cuba mencipta budaya baharu yang boleh membawa kepada perbuatan menghina agama Islam,” katanya dalam satu kenyataan hari ini.

 

Beliau mengulas tindakan seorang wanita Islam yang dikenali sebagai Nurhanizah Abdul Rahman memuat naik videonya di Facebook pada Sabtu lepas dengan menceritakan anjing peliharaannya yang dinamakan Bubu.

 

Othman berkata, pada dasarnya, Islam tidak memandang keji kepada binatang, termasuk anjing sebagai makhluk Allah, apatah lagi untuk menyeksa, memukul dan membunuh anjing tanpa sebab sama sekali bertentangan ajaran Islam.

 

Bagaimanapun, katanya, dalam mazhab Syafie, umat Islam tidak dibenar menjadikan haiwan itu binatang peliharaan.

 

Malahan, Islam mewajibkan semua umatnya memelihara kesucian diri, pakaian dan tempat tinggal agar ia tidak menjejaskan amal ibadah seharian mereka.

 

Katanya, walaupun Islam meletakkan kaedah sertu atau samak apabila terkena najis dikategorikan sebagai mughallazah atau najis berat, namun kaedah tersebut bukanlah alasan untuk membolehkan seseorang itu memegang najis mughallazah secara sengaja.

 

“Tindakan tersebut samalah seperti orang yang sengaja melakukan dosa dengan alasan akan bertaubat kemudiannya,” katanya.

 

Othman berkata, bagi mencari jalan penyelesaian terhadap isu itu secara berhikmah demi kebaikan bersama, individu tersebut dinasihatkan merujuk Jakim berkaitan hukum memelihara anjing

 

Sumber : Hangat.com

 

————————–

BERITA SETERUSNYA;

————————–

Larikan Wang! Anak Khaty Azian Diburu! Dapat Ganjaran Jika Berjaya Tangkap…

Baru-baru ini, tular di media sosial mengenai sebuah kenyataan yang dikeluarkan oleh netizen yang mencari seorang wanita yang bernama Intan Nur Nadia.

Anak Khaty Azian Dicari

 

Menerusi laman Twitter, Hangat.com difahamkan Intan merupakan anak kepada pelakon Khaty Azean.

Netizen tersebut mencari Intan kerana dipercayai telah melarikan sejumlah wang dan turut memohon pengguna untuk mencari wanita ini.

Ganjaran RM2000

Malah menurut netizen tersebut, ganjaran sebanyak RM2000 akan diberikan buat siapa yang berjaya menangkap Intan mahupun mempunyai maklumat sehingga tertangkapnya anak pelakon ini.

Namun begitu, hasil tinjauan kami di Twitter netizen yang mencari Intan, sudah pun memadam status tersebut. Tidak pasti sama ada ianya sudah selesai ataupun sebaliknya.

Hangat.com mengharapkan kes mereka telah diselesaikan secara baik.

Sumber: Hangat.com

 

Leave a Reply