Info,  Tauldan

Allahu.. Isteri Faizal Ismail Mengandung Alahan Teruk Malah 5 Kali Bersalin Caesar, tapi tidak pernah serik!

Ibu yang bersalin itu boleh dikategorikan sebagai syahid kecil. Dalam bilik bersalin setiap ibu mempertaruhkan nyawanya untuk melahirkan seorang cahayamata.

Apatah lagi, ibu yang bersalin secara pembedahan caesarean. Inilah yang dilalui isteri Faizal Ismail FBI, Nor Azlina Ahmad Din.

Melahirkan kelima-lima cahaya mata mereka dengan kaedah pembedahan. Mingguan Wanita berbesar hati apabila Azlina sudi berkongsi pengalaman melahirkan kelima-lima anak mereka.

Dan kebetulan, bulan April ini adalah Bulan Kesedaran Caesarean..

Percayalah setiap kelahiran anak itu memberi satu pengalaman yang berbeza. Biar pun perit namun momen itu cukup manis untuk dikenang-kenangkan. Inilah pengalaman setiap anak Nor Azlina


Anak Pertama

Saya tak sangka anak pertama akan dilahirkan secara caeser. Tak ada pengalaman. Air ketuban pecah tapi tak sakit. Ingatkan tak ada apa-apa. So, saya pergi lewat ke hospital. Tali pusat terbelit jerut leher baby.

Baby dah lemas.

Jadi pembedahan saja jalannya. First time bersalin. So rasa tak thrill langsung. Contraction rasa sekejap sangat. Tak ada proses teran baby pun. Jadi nekad second pregnancy nanti nak bersalin normal.

Anak Kedua

Setelah menunggu 6 tahun, saya disahkan mengandung. Semua sangat happy. Syukur. Tapi alahan mengandung sangat teruk. Just imagine orang mengandung naik 10kg, tapi saya turun 10 kg! Kurus kering.

Anak Ketiga

Oleh kerana anak kedua, lelaki meninggal dunia setelah 12 hari dilahirkan. Saya teringin sangat anak lelaki. Saya berusaha menjalani kehidupan sihat, jaga pemakanan, ambil vitamin. Tiga tahun selepas itu saya disahkan mengandung. Alahan sangat teruk. Jumpa pakar Dato’ Dr. Norashikin. Sejarah caeser 2 kali, so yang ke-3 pun kena caesar.

Anak Keempat Dan Kelima

Saya terus dipantau oleh doktor pakar yang sama Dato’ Dr. Norashikin. Memang setiap kali mengandung alahan teruk.

Prinsip Dr. Nora adalah dia tidak mahu menghalang takdir Allah.

Jika Allah ingin memberikan rezeki kepada hamba-Nya, siapa dia untuk menghalang semua itu. Jadi masa saya bersalin anak ke-4, saya dan suami request doktor untuk ikat peranakan.

Doktor hanya tersenyum and said ‘Allah knows..’
Betapa Allah itu THE BEST PLANNER. Empat tahun usia khayla, saya mengandung lagi. Sungguh tak sangka.

Mengandung Alahan Teruk Malah 5 Kali Bersalin Caeser, Isteri Faisal Ismail Lega Suami Setia Usap Kepala & Bacakan Yaasin Saksikan Setiap Kelahiran


Besarnya Pengorbanan Ibu : Sepanjang Kehamilan Alahan Teruk, Tiroid & Darah Tinggi
Sepanjang kehamilan 2, 3, 4, 5 saya mengalami alahan yang sangat teruk, tiroid dan darah tinggi. Tapi selepas bersalin, semua tu tak ada.

Masa mengandung anak pertama, alahan teruk sampai kurus kering. Masa tu husband saya mandikan saya di hospital. Dia menangis tengok keadaan saya. Sampai dia kata kalau teruk macam ni, tak payah mengandung lagi pun tak apa. Dia tak sanggup tengok saya.

Lemah tak berdaya.
Saya pernah juga dengar ada setengah wanita yang SERIK nak mengandung atau bersalin kerana melalui pengalaman yang sangat sukar. Tapi percayalah, saya melalui pengalaman 5 kali yang bukan mudah.

Setiap kali mengandung alahan yang sangat teruk (dah tak macam orang). Tak boleh makan minum. Muntah-muntah, badan sangat lemah dan tak berdaya.

Masa mengandung banyakkan makan bijirin. Kismis, kurma, pistachio dan badam sebab saya ni susah nak makan. Asyik muntah. Jadi kudap-kudap bijirin ni.

Setiap kali saya nak lawan sakit masa mengandung terutamanya masa rasa pedih ulu hati, saya amalkan berzikir. Zikir banyak-banyak. Pedih ulu hati ni jangan cakap lah. Sakit sangat-sangat macam dihiris-hiris dengan pisau tajam di dada. Bertahanlah dengan zikir.

Walau pun kadangkala emosi saya tak stabil, rasa nak marah, emosi suami kena stabil. Dia akan pujuk dengan kata-kata positif.

Sekiranya stress melanda, dia akan tutup mata tarik nafas dalam-dalam. Bercakap dengan baby dalam perut setiap hari. Beritahu dia conditon ibu macam mana. Biar sama-sama kuat. Saya sentiasa borak dengan baby.

Setiap kali caesar half bius, doktor cucuk tulang belakang. Kesannya, memang sering sakit belakang.

Atas faktor usia yang mana Nor Azlina sudah mencecah 41 tahun, Dr. Nora advice pakai protection. Stil dia tak nak ikat.

Mengandung Alahan Teruk Malah 5 Kali Bersalin Caeser, Isteri Faisal Ismail Lega Suami Setia Usap Kepala & Bacakan Yaasin Saksikan Setiap Kelahiran

Ini Yang Faizal Ismail FBI Buat Dalam Bilik Bedah
Tak semua suami sebertuah Faizal Ismail kerana dapat menemani isteri di setiap kelahiran lima orang cahaya mata mereka.

Ada juga suami yang mabuk darah dan doktor nasihatkan tak masuk sekali dalam bilik bersalin.

Berbeza dengan Nor Azlina yang mendapat sokongan emosi dan sentuhan fizikal daripada suami tercinta.

“Masa dalam dewan bedah, suami akan duduk di bahagian kepala. Tangannya mengusap kepala saya sambil dia membaca surah Yaasin. Sepanjang doktor memproses perut saya (nak keluarkan baby).

Dia terus baca sekali sekala mengucup dahi dan memandang mata saya terutamanya bila terbau asap bakar, pisau doktor sedang membelah perut saya”

Memang wanita mengandung yang mengalami komplikasi yang teruk atau pengalaman sukar memerlukan sokongan semua orang di kelilingnya. Tapi orang yang sangat penting menyokong kita adalah suami sendiri.

Sokongan dan perhatian suami memberi kekuatan kepada isteri. Masa ni suami kena banyak bersabar.

Penjagaan Selepas Bersalin Secara Caesarean

1. Bagi ibu-ibu caesar, selepas bersalin sakit pada luka memang sangt terasa. Kurangkan pergerakan. Jangan guna otot perut. Bila nak bangun, guna tangan.

Mengiring sikit. Bukan terus bangun. Saya guna girdle cover perut hingga ke betis.

Girdle ni untuk mengetatkan perut. Mudah nak bergerak. Bukan bengkung ibu-ibu bersalin normal ya.

2. Balik hospital, terus urut. Urut ni bukan apa. Untuk melancarkan perjalanan darah dalam badan. Badan rasa kuat dan sihat. Boleh tambah susu badan. Senang nak susukan baby. Tak adalah stress sangat.

3. Saya takkan mandi seminggu. Hahaha… ini memg tips dari aunty saya yang bersalin caesar 4 kali. Dia pun otai gak. Bukan apa, luka pada perut tak boleh basah.

Kena betul-betul kering. Kalau lambat kering takut bernanah. So seminggu tu kena tahan sikit. Lap badan dengan wet tissue big size tu. Memang untuk badan. Bila jumpa doktor kata ok, luka elok, cantik. Then, barulah mandi air daun yang rempah-rempah.

4. Dari segi pantang makan, saya makan ikan haruan, salmon sepanjang 60 hari berpantang. Masak panggang, rebus, stim.

Tak ada minyak langsung. Even olive oil pun tak. Saya tak makan ayam/daging. Cara pantang berbeza. Ikut masing-masing

5. Makan sayur-sayur macam biasa. Lebihkan ulam-ulam pegaga dan ulam raja.

6. Minum air banyak.

7. Sentiasa pakai stokin.

8. Jangan tidur dalam aircond.

9. Sebenarnya rasa nyilu tu tak terasa sangat. Mungkin kerana saya sangat jaga ketika dalam pantang dan makan supplement berterusan. Supplement yang saya ambil atas nasihat doktor.

10. Cuma rasa sakit itu bertambah setiap kali melahirkan.

Maknanya anak pertama sakit 20%, kedua 40%, ketiga 60% dan semakin sakit di bahagian luka. Mungkin kerana doktor belah dan jahit di tempat yang sama 5 kali.

Ibu Bakal Bersalin Caeser.. Jangan Risau ‘Enjoy All The Moment’

Saya teruja setiap kali mengandung dan melahirkan. Best nya caesar kita boleh plan bila nak bersalin. So sebelum tiba masa bersalin, sempat lah nak makan apa yang teringin dan pergi tempat-tempat yang best dan plan kerja kita.

Setiap kali mengandung saya dan suami akan pilih tarikh special untuk saya bersalin. Maklumlah caesar.

Kami plan sama-sama atas nasihat doktor…
Khalish 11.11.11
Khayla 13.09.13
Qalisya 8.8.17

Bagi ibu-ibu yang bersalin caesar, jangan risau. Enjoy all the moment.

Banyakkan berzikir. Percayalah.. sakit teruk macamana pun, bila tengok baby keluar, semua sakit tu hilang. Kita lupa sakit kita. Sebab tu saya boleh harung 5 kali caeser dengan alahan teruk masa mengandung.
“Saya kuat kerana sokongan suami saya.

Sumber : http://www.mingguanwanita.my/mengandung-alahan-teruk-malah-5-kali-bersalin-caesar-isteri-faizal-ismail-lega-suami-setia-usap-kepala-bacakan-yaasin-saksikan-setiap-kelahiran/

Leave a Reply